Térkomponáló Kreatív

Utazás az otthonod körül

2018. dec 16.

Karácsonyváró képek

írta: Térkomponáló
Karácsonyváró képek

Dekoráció önmagunk és mások motiválására

kibe1.jpgAz ünnep velejárója az ünnepi külső. Legyen az ruha, ékszer, smink, de a belső terek ünnepi dekorációjáról sem szabad megfeledkezni.

A karácsonyi ünnepkör pedig minden ünnepi alkalom közül kiemelkedik szín- és formavilágával, sajátos hangulatával, ami legtöbbünket nem hagy érzéketlenül.

Személy szerint minden évben alig várom, hogy a jó ideje gyűjtögetett anyagokból, termésekből dekorációt készíthessek. Természetesen minden évben jellemzően időben meg is csúszom ezzel a dologgal, így aztán az advent kezdetére többnyire nem valósul meg, amit korábban elterveztem.

Ez persze engem nem zavar, hiszen így lesz az ötletekből megvalósult ajándék, amit az utolsó napokban adok csak kézbe.

Azoknak, akikkel a napi rutin során ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 19.

Drótkoszorú színpompás filc falevelekkel

írta: Térkomponáló
Drótkoszorú színpompás filc falevelekkel

img_3332_masolata.JPGJó ideje gyűjtöm az internet kínálta inspiráló képeket, ötleteket, aminek eredményeképpen néha heves lelkesedéssel fogok hozzá a saját kreálmányaim elkészítéséhez.

Ez történt most is, amikor a begyűjtött filc lapokból végre készíthettem valamit. Faleveleket. Alapnak pedig egy drótkoszorút.

Az igazság az, hogy a blogon láthatók legtöbbje saját agyszülemény, most be kell valljam, hogy jött velem szemben egy fotó, amin egy különös koszorú volt. Abban a pillanatban eldöntöttem, hogy ezt bizony kipróbálom... f7_2.jpgAz általam megfelelőnek ítélt színes filc lapokból kinyírtam a levélformákat. Számszerűen 48 darabot a 8 színből. f1_3.jpgVirágkötő drótból kerekítettem egy kör formát, f8_1.jpgamit még megerősítettem jó néhány szál ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 05.

Őszi üzenet papírtökökkel

írta: Térkomponáló
Őszi üzenet papírtökökkel

Dísztökök selyempapír, spárga felhasználásával percek alatt

  img_3221_masolata.JPGSzebbnél szebb színeket hoz az ősz, tesz le elénk az asztalra, színezi a fákat, a kertet, a patakpartot. Virítanak a narancsok, a vörösek és tompítanak a barnuló zöldek.

Ehhez jönnek még a változatos formák, oválisak, gömbölyűek, cakkosak, csepp alakúak és még ki tudja milyenek...

Mindez a tobzódó szín- és formavilág rám úgy hatott, hogy valami nagyon egyszerűt és visszafogottat, mégis eléggé őszit szerettem volna készíteni. Mindenképpen percek alatt. img_3203_masolata.JPGFogtam két ív selyempapírt,  img_3204_masolata.JPGgombóccá formáztam, img_3205_masolata.JPGmajd egy kisebb darab papírral betekertem úgy, hogy nagyjából sima maradjon a külső felület. img_3206_masolata.JPGVastagabb spárga segítségével szorosan  összefogtam a papírt. img_3210_masolata.JPGCikkekre "osztottam" a spárga segítségével a papírgombócot. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 14.

Színjátszó gyümölcstartó

írta: Térkomponáló
Színjátszó gyümölcstartó

Avagy moha egy régi bútordarabból, üvegtálból és virágcserép alátétből készült gyümölcstartón

img_3148.JPGA napfény még erővel pásztázza a kerteket, de a reggelek és esték már csípősek, a levelek pedig lassan vesztik telt színeiket, zsugorodnak szárazzá.

Akár egy költő is írhatta volna ezeket a sorokat, de csak én voltam. Ez a kicsit lírai gondolat jutott eszembe a most kezdődő őszi napok közeledtével.  Nézzétek el nekem kedves olvasók ezt a melankóliát, de annyira szeretem ennek az évszaknak a hangulatát, színvilágát, hogy nem csoda, ha elragadnak a szavak. 

Ilyenkor sokan próbálják ezeket a természetes színeket, hatásokat visszaadni saját környezetükön, otthonukon keresztül. Tanúsíthatom, mivel napok óta több ismeretlen ismerősöm is őszi dekorokkal, lakberendezős tippekkel árasztja el a nevezetes internetes oldalt és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 08.

Színes húrok a széktámlán

írta: Térkomponáló
Színes húrok a széktámlán

img_2372_masolata.JPGBonanza bútorok, tálaló, székek. A fülemben csengenek ezek a nevek a 70-es évek kapcsán. Bár akkoriban még igen csak kisgyerek voltam és nagyon nem érdeklődtem a térrendezés, a design iránt, de valami biztosan már ott elkezdődött. 

Aztán felnőttem és valahogy úgy hozta az élet, hogy sem nekem, sem a közeli családomban nem volt Bonanza bútor. Mint tudjuk, fordulatok pedig léteznek, így kora tavasszal egy bontás során a padlásról előkerült az a bizonyos szék.

Szerintem Bonanza, vagy ha nem, akkor valamiféle rokona lehet. Próbáltam az internet segítségét kérni a pontos beazonosításhoz, de ezt az íves támlájú változatot nem találtam meg egyetlen képen sem.

Bátran állíthatom, hogy ha az ember keze ügyébe kerül egy régebbi kor ...

Tovább Szólj hozzá

inspiráció lakberendezés bútorfestés alkotómunka otthon

2018. jún 01.

Színekbe csomagolt komód

írta: Térkomponáló
Színekbe csomagolt komód

Azaz egy fenyő négyfiókos másképp

img_2280_masolata.JPGMár jó ideje használaton kívüliként, elfekvő ceruzák és régi füzetek őrzőjeként tengődött ez a négyfiókos fenyő szekrényke. Pedig masszívan összeállított bútordarab lenne, de valahogy idejét múlt a tárgy külsejét tekintve úgy, ahogy van... Mintha kicsit lestrapáltuk volna. img_1941_1.JPGJó ideje pedig azon gondolkodtam, milyen új színborítást kaphatna.  img_2246_masolata.JPGKét verzió volt a fejemben, melyből az egyik hivalkodó, dinamikus, egyedi minta, a másik pedig maga a visszafogottság.

Ez utóbbi elképzelés győzött, amihez a megcsiszolt fa felületet bézs színnel kentem le, eredeti sűrűségében használva a festéket, nem kevertem, mint egyébként szoktam. Csak semmi feltűnő! A vadabb verziót pedig eltettem egy másik komód átalakításához. img_20180531_181022_1.jpgGyors ...

Tovább Szólj hozzá

lakberendezés bútorfestés sablonfestés alkotómunka otthon

2018. máj 18.

Zománcos edények újraélesztve

írta: Térkomponáló
Zománcos edények újraélesztve

img_2035_masolata.JPG

Már nem is tudom, mi volt az indítópontja a bejegyzés létrejöttének. Talán a bontásra ítélt ház padlásáról előkerült zománcos edénykék. A kicsi lábos, ami szinte a tenyérben is elfér és a mérőedény az ütött- kopott zománcos felületükkel. 

Egyből tudtam, hogy virágtartónak szeretném ezeket a használt vagy inkább elhasznált tárgyakat, de nem szerettem volna úgy, ahogy kinéztek img_1958_masolata.JPGAzaz kellett valami megoldás az átszínezésükre. Semmiképpen nem akartam a hagyományos zománcfestékeket használni, mivel sem a színválasztékuk, sem a fényük nem igazán tetszik. Matt változatban pedig még kevesebb a színlehetőség. Természetesen a színkeveréssel is szerettem volna megpróbálkozni az edények felületén.

Véletlenül találtam ...

Tovább Szólj hozzá

újrahasznosítás virágok lakberendezés technikák virágcserép

2018. ápr 28.

Egy régi láda színes sminkben

írta: Térkomponáló
Egy régi láda színes sminkben

Mert festeni jó!

Lehetne ez is a mottója az alábbi blogbejegyzésnek, azonban nem csak a mostani képekre igaz az állítás. Aki egyszer megtapasztalja a színek könnyed, szabad, szigorú szabályok nélküli használatát tárgyak felületén, az gyakorlatilag úgy jár-kel a világban, hogy a körötte levő élettelen tárgyi világot festhetőre és festhetetlenre osztályozza. Ebből pedig az fakad, hogy nincs ember, aki ne tudna festéssel megismételhetetlent és elronthatatlant alkotni. 

Legalábbis szerintem.

Most úgy alakult, hogy  egy régi láda került a látóterembe és festhetőnek ítéltetett. img_1872_masolata.JPGAz átalakulás mozzanatait mutatják be a következő képsorok.

Néhány évvel ezelőtt kaptunk egy régi konyhabútort, hokedlit és ezt a ládát azzal a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 06.

Virágtartó szőlővessző koszorú

írta: Térkomponáló
Virágtartó szőlővessző koszorú

img_1735.JPGNéhány napja már érezhetően az ablakok alatt motoszkál a tavasz. Igaz, a múlt hétvégével, a húsvét időjárásával nem kényeztetett, de még mindig kellemesebb volt, mint egy váratlan hóesés.

A napfény, a melegedő levegő, a madarak hangja csalogatja az embert az udvarra, kertbe, szabadba. S ha már a természet, akkor bennem mindig elindul a közvetlen környezetem rendezésének vágya ilyentájt, amit a családom nem mindig tolerál megjegyzés nélkül, hiszen ebben a folyamatban számukra is van hely bőven.

Az idei első megmozdulásom azonban csendben és gyorsan, segítség kérése nélkül követtem el, amolyan észrevétlen, de az eredményét egyből észlelték. Meg is lepődtem. :-)

Még a múlt év őszéről maradt, a tél pedig megőrizte azt az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 30.

Húsvéti tojások nemezbundában

írta: Térkomponáló
Húsvéti tojások nemezbundában

Tojásdíszítés tűnemezeléssel

xx_1.JPG

A cím talán nincs is oly messze a valóságtól, hiszen az ablakon kinézve, az előrejelzés bizonyzalanságát ismerve akár még hó is eshet. Azért bízom benne, hogy az idei tavaszi tél elmarad, de ettől függetlenül jól áll a húsvéti tojásnak a nemezborítás.

A nemezelés igen régi időkre nyúlik vissza. Már több ezer évvel ezelőtt készültek nemezből használati tárgyak, ékszerek. Szkíta régészeti leletek között is találtak nemez tárgyakat, vélhetően ékszereket. A szkíták voltak azok, akik legkorábban kezdtek el nemezt használni.

Úgy tűnik, hogy mostanság  újra kezd teret hódítani a nemez, mint alapanyag és a belőlük készült használati, dekorációs tárgyak. Nem olyan régen került nekem is a látóterembe ez az anyag és ...

Tovább Szólj hozzá

húsvét lakberendezés dekoráció technikák gyerekekkel