2018. már 23.

Étkezőasztal húsvéti díszben

írta: Térkomponáló
Étkezőasztal húsvéti díszben

Dekoráció saját kezűleg összhangban a természettel

img_1601_masolata.JPGA közelgő ünnep hatására pánikszerű tervezgetésbe kezdtem a terítéket illetően. Hosszú évek óta a húsvétot rendhagyóan ünnepeljük kirándulással, utazgatással. Az idei ünnep azonban másképp alakul, méghozzá kedves vendégek társaságában szeretnénk eltölteni a vasárnapot. 

Lefújjuk a port a kerti kemencéről, beizzítjuk és ott készítjük el a vasárnapi ebédet. Az ünnepi ételekhez mindenképpen valami különleges terítés jár. Ha már hozzáfogtam a tervezgetéshez, akkor gondoltam, ki is próbálok néhány ötletet.img_1524_masolata.JPGNem kedvelem a harsány, csillogó, tobzódó díszítést, így a terítéknél is a természetes színeket, formákat és anyagokat részesítem előnyben.

Igyekeztem olyan elképzeléseket megvalósítani, amelyekhez igazándiból otthon könnyen fellelhető alapanyagok szükségesek. Mivel állandóan gyűjtögetek földön, vízen, levegőben, így könnyű dolgom volt a dekorációs alapanyagokat illetően. Elő kellett csak venni őket...

Hangulatos beszélgetés családi, baráti körben, közös ünneplés, az együtt töltött órák éke lehet egy-egy feledhetetlen ebéd, vacsora mellé az alkalomhoz illő teríték. Nézzük csak, mire is jutottam a főpróbán!a2_3.jpgNéhány szál gyöngybarka, moha és egy csipetnyi kék szín emeli az ünnepi hangulatot ennél a terítéknél.

Az alapot természetesen a semleges, fehér tányérok adják. Érdemes világosabb színeket, fehér, bézs, nem túlzottan mintás étkészletet választani, mert ezek megfelelő háttért adnak a teríték többi elemének.a3_3.jpgA tavaszi ágak, barka, aranyvessző felhasználásával egyszerű és mutatós dekorációs elemek készíthetők. Itt két kisebb gyöngybarka ágat fogtam össze egy darabka spárga segítségével. Mintha két tojás lenne összefűzve....a4_3.jpgA tányérra helyezve- persze vízfürdő és szárítás után- egyszerűségével utal az ünnep jellegére. Azt hiszem, ez az egyik kedvencem. ;-)a5_1.jpg"Megspékelve"  néhány pasztell színre festett fürjtojással pedig igazán domináns díszítőelemmé válik ez az amúgy egyszerűnek mondható teríték. Ennyit tesz egy csipetnyi "színfolt". img_1515_masolata.JPGVajon mi lehet ez?

Ennek a papírnak "története" van. A barátnőmmel feltöltődős túrán jártunk nem olyan régen az IKEA-ban, ahol megláttam ezt a csomagolóanyagot. A cserepek közé tették rögzítésnek. Néhányat megmentettünk a rosszabb léttől és így landolt a vágóasztalon, a8_1.jpgahol húsvéti nyuszi formát öltve szalvétadíszként folytatja tovább.Lehetett volna ez a minta egy tojás alakzat is.

Ilyesmi plasztikus, trendi megfogalmazással élve 3 D papírokat könnyen  beszerezhetünk kreatív üzletekben. Nagyon sokféle színben kapható de itt is érdemes a halványabb színeket, finomabb árnyalatokat, de leginkább a természetes földszíneket felhasználni.a9.jpgPöttyök és hullámok együtt adnak egy kis játékosságot.

Ha van türelmünk a teríték készítésénél, akkor az ilyen apróságok, mint a különböző, egymással kapcsolatba kerülő tárgyak felületi játéka is lehet a legegyszerűbb, hétköznap használt tányérok ünnepélyességet fokozó eleme.a6_3.jpgHa már természet, akkor jöhet egy kevéske zöld. Itt a gyöngybarka ágból egy koszorú alakot tekertem és zöldre festett fürjtojások kerültek bele.

A háttérben is van néhány szál barkaág. Gyakorlatilag két díszítőelem - csak különböző formában - történő megjelenítésével készült a teríték dísze. Nem kell és nem is szabad túl sok anyagot belevinni, mert káoszt teremthetünk. Az meg van elég úgy is a világban. ;-)a7_3.jpgTojásfészek a tányéron.a10.jpgEddig arról írtam, hogy a tányér lehetőleg semleges legyen. Itt azonban megjelenik egy kevés minta, a szín azonban visszafogott, a fehér alap kiegészítője.

A tányér kékjéhez tettem a teríték mellé a müzlis tálkát, benne fehér libatojást, illetve néhány kék fürjtojást. A lila tulipán erősítő a színes hatást.

Egyik terítékhez sem használtam terítőt. Ha van egy különleges, esetleg kopottas felületű asztalunk, a most megvalósított stílusú terítékeknél nyugodtan el is hagyhatjuk. A természeti formákkal, anyagokkal készült  terítés hatását csak fokozza az asztal anyaga.

Nem is beszélve egy igazán régi étkezőasztalról. Ha az mesélni tudna!a11.jpgA tányér a szívem csücske, mivel saját kezűleg készítettem.

Itt el is követnék egy kis reklámot, azok kedvéért, akik maguk is szeretnek egyedit alkotni. Érdemes ellátogatni az ApacukaCeramics  workshopjaira, mert ott készülnek ezek az izgalmas tányéroka12.jpgKékre festett fürjtojások és fehér libatojások kontrasztja.a13.jpgPasztellben. Ha már színek, akkor éljen a pasztell a húsvéti asztalon!

A lényeg, hogy ne sok szín szerepeljen a terítéken és egy-egy elem színe ismétlődjön, akkor tutira ott lesz az összhang.
a16.jpgAz egyszerűség jegyében! Barna, szürke és fehér.a19.jpgTojások fa tojástartóban barka és csavart mogyoró ágainak biztonságában.

Itt a másik kedvenc!  Ezek a fa tojástartók évek óta használatban vannak nálunk. Ha valakinek egy nagyon könnyed, igazán természetes terítékhez van kedve, nyugodtan tegyen asz asztalra fa kelléket. Ágakkal, bogyókkal, virágokkal igazán szép és hangulatos tavaszi terítéket ad.a17.jpgÍgy néz ki, amikor előkerül a nagyi étkészlete a szekrényből. Szalvétából akár egy nyuszi figurát is hajtogathatunk. Többnyire fehér szín dominál, ezt dobja fel a tányér közepének színes mintázata. 

A sort természetesen még tudtam volna folytatni, mert ahogy rakosgattam a tányérokat, díszeket, ömlöttek elő a gondolataimban az ötletek, de egyszer ennek is véget kell vetni, mint (majdnem) mindennek. ;-)

Bízom benne, hogy kellő mennyiségű inspirációt adtam a közelgő ünnephez. Kellemes és hangulatos készülődést kívánok. Lassan kezdődhet a tojásfestés!

 

Lakberendezési, térrendezési ötletekkel, inspirációval itt is találkozhattok:

TÉRKOMPONÁLÓ

TÉRKOMPONÁLÓ KREATÍV

A bátrabbak pedig már a PINTERESTEN is elérhetnek.

 

Szólj hozzá