2018. már 09.

Kettő az egyben

írta: Térkomponáló
Kettő az egyben

Amikor a tárgyak "házasodnak" : A gyertyatartó és egy tálka kapcsolódása vidéki hangulatban

img_1281_masolata.JPGTárgyak sokasága vesz körül minket itt is, ott is. Gondolok például a dekorációs darabokra. Megfigyeltem, hogy a dekorokat, kisebb használati tárgyakat forgalmazó üzletek kínálata nagyjából megegyezik, az egyik másolat készül a másik után. Fogjuk, vesszük, visszük és sokszor eszünkbe sem jut, hogy mennyire egyenruhába öltöztetjük környezetünket.

Mostanság divat értéket menteni, régi bútorokat, tárgyakat átalakítani, színezni, dekorálni. Mindezt nagyon jó dolognak tartom azzal a kiegészítéssel, hogy nem feltétlen érdemes minden esetben az eredeti formától, funkciótól merőben eltérni. Sokszor a "tiszta" retusálás célravezetőbb, azaz a tárgyat megőrizni eredeti forma-, színvilágában a minősége javításával.

Ezt a gondolatkitérőt annak megerősítésére szúrtam be, hogy kísérletező kedvünket bátram éljük ki a modern tárgyakon, főként akkor, ha erős jelleget nem hordoz, színtelen, szagtalan és majdnem hatástalan.

Az ünnepek közeledtével  a másolatdömping még erősebben érződik. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy egy-egy ízetlen darabot megvásárolok, mivel többnyire alacsony áron elérhetők, majd valamilyen módon új, egyedi formába hozom. 
img_1260_masolata.JPGMég karácsony előtt találtam rá a képen látható gyertyatartóra,img_1259_masolata.JPGa napokban pedig ez a tálka jött velem szemben ugyanabban az üzletben.img_1261_masolata.JPGKettőjük kapcsolatát pedig így terveztem.

Ehhez akrilfestékre volt csak szükségem. Vaníliasárgát és szürkét választottam a díszítéshez. Alapozó nem is kellett, mivel a fém és a műanyag felület is kezelt volt már.img_1264_masolata.JPGElőször foltszerűen lefestettem a gyertyatartót a vanília színű akrillal, majd a tálkát is.img_1337_masolata.JPGUtána pedig következett a szürke szín.img_1267_masolata.JPGA tálka belsejét pedig csak szürkére festettem úgy, hogy teljesen fedjen a szín.img_1342_masolata.JPGA tálkát a gyertyatartóra szilikonnal rögzítettem.img_1270_masolata.JPGTeljes száradás után pedig kaphat egy lakkréteget a felület. Így pár perces festéssel és az összeragasztott két darabbal el is készült a hullámos, talpas tálka.t4_6.jpgHúsvét közeledtével akár az ünnep dekorációjává is válhat. Néhány festetlen tojással egész jól mutat. Kedvelem ezeket a "ráncos", karcos felszíneket.t3_5.jpgKevéske zölddel kiegészítve.t1_7.jpgJelenleg jelöletlen, friss, vidéki házi tojások lapulnak a tartóban egyenesen a nagymamától. ;-)t2_8.jpg

t5_3.jpgA fotók bizonyítékul szolgálnak arra, hogy kettő semleges tárgyból  könnyen készíthetünk egyet, de testre szabottat.  

Bízom benne, hogy kellően inspiráló volt ez a néhány fotó ahhoz, hogy minél többen kreáljatok meglévőkből új külsővel és funkcióval bíró tárgyakat.

Lakberendezési, térrendezési ötletekkel, inspirációval itt is találkozhattok:

TÉRKOMPONÁLÓ

TÉRKOMPONÁLÓ KREATÍV

A bátrabbak pedig már a PINTERESTEN is elérhetnek.

 

Szólj hozzá

deorációs koszorú