2017. okt 20.

Kockatökök a kertben

írta: Térkomponáló
Kockatökök a kertben

Avagy fadarabok dísztök szerepben festékfolyatással színezve

img_8946_masolata.JPGSzínesedő falevelek, még pompázó virágok, csipkebogyó, gesztenye és persze a narancs és más színeket öltő dísztökök egyvelege díszíti ilyentájt az őszt, a kertet, az udvart.

A színek, a formák adottak, hacsak nem változtatunk a megszokotton és valami merőben új alakban keltjük életre, mondjuk a dísztököt.

A cím némiképp magyarázatra szorul, mivel nem kocka, hanem hasáb formák változtak át ebben az írásban. (Mielőtt még a fiam megdorgálna a jogtalan említett geometriai forma miatt. )

Szóval adott volt néhány, építkezésből hulladékként megmaradt hasáb, amelyeket kisebb csiszolás után vastagabb faágakkal ruháztam fel.k2_5.jpgA látvány már így is érdekesnek, de mindenképp szokatlannak mondható, azonban ez még csak a kezdet.k1_7.jpgAkár így, naturális formában megállnák helyüket az átértelmezett dísztökök, mint dekorációs eszközök. Legalább is szerintem.k3_4.jpgAlmák társaságában pedig különösen.img_8889_masolata.JPGA hangulat fokozása érdekében segítségül hívtam néhány Pentart akrilfestéket. narancsot, pirosat és egy kevés sápadtabb zöldet.img_8887_masolata.JPGAlapozást, majd fehér akrilfestéket követően következett a színes akrilok megvadítása. Felhígítottam a festékeket Pentart Pouring medium akrilfesték hígítóval.img_8891_masolata.JPGEz az anyag képes az akrilfesték sűrűségének megváltoztatására úgy, hogy közben a szín és a festék fedőképessége nem változik.

Körülbelül fele-fele arányban öntöttem össze a két anyagot és kaptam egy viszonylag könnyen folyó festéket, ami alkalmassá vált a különböző színek összefolyatására.k4_3.jpgSzabadon, kedvünkre vihetjük fel a felületre a különböző színeket, majd a tárgy forgatásával, irányíthatjuk az áramló színeket.k5_8.jpgA felület egyes részeinek visszacsiszolásával, antikoló pasztával, vizes bázisú matt lakkal alakítható a látvány.

t14_2.jpg

k6_3.jpg

k8_3.jpgEzzel a rendkívül egyszerű technikával könnyen és gyorsan alkothatunk akár extravagáns tárgyakat az évszakok, az ünnepek jegyében.t13_1.jpg

k7_6.jpg

t12_2.jpgEgy kosár tök.

Lassan búcsúzik a színes, napfénnyel még jócskán játszadozó ősz, de néhány napig még őrizhetjük emlékét az összefolyatott színek segítségével külső térben, de akár bent is. 

Ha a fotókon láthatókon kívül is  kedvet kaptatok otthonotokat díszítő tárgyak létrehozására, várlak máskor is a blogon.

Lakberendezési, térrendezési ötletekkel, inspirációval itt is találkozhattok:

TÉRKOMPONÁLÓ

TÉRKOMPONÁLÓ KREATÍV

A bátrabbak pedig már a PINTERESTEN is elérhetnek

 

 

Szólj hozzá

újrahasznosítás technikák kreatív természet festékfolyatás