2017. júl 14.

Nyár, virágok, fények

írta: Térkomponáló
Nyár, virágok, fények

Egy bútordarab újjászületése gertyatartóként

img_7348.JPGEz a mostani a második este, amikor a kellemes nyáresti meleg hűvösebbre váltott. Meglehet, sokan megköveznek érte, de nekem pár pillanatra bevillant az ősz. Persze, még messze tart, de érzetében, színeiben kicsit megérintett a nyarat váltó évszak. 

Leginkább az apró fények, a gyertya lángjai jutottak eszembe. Nem mintha a nyári esték zsongásának nem lennének megfelelő kísérői. img_7332.JPGBeugrott a fény és a virágok társítása, meg egy csonka bútordarab, ami épp megfelelő lehet gyertyatartónak.img_7333.JPGNémi alakítás, fűrészelés, csiszolás után egy szög került a hengeres darab tetejére, ami majd a gyertya rögzítésére szolgál.img_7334.JPGMajd előkerültek a felületi színezéshez szükséges eszközök.  Alapozó, rozsda effekt por és rozsda effekt reagensek.img_7336.JPGElső lépésben primer alapozó került a leendő gyertyatartóra.img_7340.JPGAmíg száradt az alapozó, vizes oázisból (virágboltokban, virágkötészeti kellékeket árusító üzletekben kapható) íves formát vágtam ki egy kés segítségével.img_7338.JPGBelenyomtam a fát, késsel megigazítottam a formát, majd vízbe áztattam.img_7343.JPGHa már az ősz indította el a gyertyatartó létrejöttét, akkor egy olyan színt választottam alapnak, ami meleg, telt, nyarat is idéz, de az ősz színe is.img_7344.JPGA rozsdahatás is a két évszak kontrasztját erősíti bennem, ezért rozsda effekt por és reagensek segítségével foltokban rozsdás felületeket képeztem a gyertyatartón.

Rozsdás hatás papír felületen is elérhető. Itt megnézheted, hogy készült egy "rozsdásított" bonbontartó. gy9.jpgAz oázis alapba pedig fehér virágok kerültek a kertből vadszőlő levelekkel sűrítve. Igaz, nem tartós gyertyagyűrű született ezzel a megoldással, de egy estés nyári kalandnak nem rossz egy kinti vacsora díszítéséhez.img_7354.JPGRozsdásodó foltok közelebbről fehér virágokkal körítve. A kontraszt volt a cél.gy10.jpg

gy7_1.jpg

gy8.jpgA fényről jut eszembe egy könyv, ami a napokban került elém. A címe Hygge - A dán életérzés, ami boldoggá tesz. Írója Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki több éves kutatómunkájának tapasztalatait összegezte könyv alakban.  

A szó kiejtésével nem érdemes bíbelődni, én egyszerűen csak hüggének vagy hüjgének ejtem, de a könyv soraiból azt szűrtem le, hogy a kreativitás ezen a téren is nyerő. :-)

Könnyed, olvasmányos, néhol mosolyra csábító a könyv, könnyen bele lehet feledkezni a hygge életérzés értelmezésébe. Úgy tűnik, hogy a dánok nem más miatt a világ legboldogabb emberei, mint a hygge miatt. :-)

A hygge pedig elválaszthatatlan többek között a fénytől. A dánok kimagaslóan sok gyertyát használnak , ami fokozza a meghitt, elcsendesedő hangulatot baráti, családi estéken. Mert bizony a társas kapcsolatoknak is szerepe van a hygge érzésvilágában. A többit a könyvből érdemes megtudni. :-)

Addig is gyertyalángban dúskáló nyárestéket kívánok az arra fogékonyaknak! ;-) 

Ha a fotókon láthatókon kívül is  kedvet kaptatok otthonotokat díszítő tárgyak létrehozására, várlak máskor is a blogon.

Lakberendezési, térrendezési ötletekkel, inspirációval itt is találkozhattok:

TÉRKOMPONÁLÓ

TÉRKOMPONÁLÓ KREATÍV

A bátrabbak pedig már a PINTERESTEN is elérhetnek

 

 

 

 

Szólj hozzá

újrahasznosítás virágok lakberendezés dekoráció