2017. máj 05.

Szív küldi szívesen

írta: Térkomponáló
Szív küldi szívesen

ke12.jpgSzív küldi szívből szívesen. Szívből nevet, szíve joga, szívébe zár, szíves örömest és folytathatnám még a szólások, közmondások sorát, melyekben a szív szó szerepel. 

A hímzésminták is eszembe jutottak a szó kapcsán. Fejkendők, vállkendők, lepedővégek, abroszok, párnavégek motívumai, amelyek között gyakran felbukkant a szív forma. 

Jelképek, szimbólumok között élünk, amelyek többsége elengedhetetlen a mindennapokban az eligazodáshoz.

Ünnepeink is gazdagok jelképekben, ezek közül jó néhányat ültetünk át otthonunk díszítésére is. A szemnek, a léleknek kedves formák ezek, amelyek hangulatot csempészhetnek közvetlen környezetünkbe.

S ha már hímzések, textilek, akkor bevillant a kékfestő anyag is. Talán még sokan tudják, mire is gondolok. A kelmefestés és textilnyomás ezen módjáról itt olvashattok bővebben.img_2491_masolata.JPGA közelgő anyák napja motiválta a következő képsorokon megszülető szív formát, amihez egy darab fehér vászonra és indigókék, illetve fehér textilfestékre van szükség. Ezek mellett még néhány apróságra, ami minden fiók mélyén megtalálható, tehát különösebb előkészületet sem igényel.img_2497_masolata.JPGTetszőleges szív formát rajzolunk egy papírlapra, ami sablonként funkcionál. A formát átrajzoljuk a textilre, majd kinyírjuk. Vastag ecset segítségével "bekékítettem" a textilszív nagyobb részét, ügyelve arra, hogy a teteje fehér maradjon.img_2498_masolata.JPGMíg száradt a festék, egy alig használt radírdarabra rajzoltam azt a virágmintát, amit korábban kiválasztottam a lehetséges változatok közül. Kékfestő textileket nézegetve jól látható, hogy egyszerű, könnyen megrajzolható formák díszítik azokatimg_2501_masolata.JPGSniccer késsel elkészítjük a radírnyomdát. Én nagyon szerettem radírt faragni és azzal nyomdázni gyerekkoromban is. Akárhogy is szépítem, a rajz és a technika óra volt a kedvencem. :-)img_2504_masolata.JPG

img_2529_masolata.JPGA kék felületre fehér virágok kerültek. Teljes száradás után pedig kb. 180 fok hőmérsékletű vasalóval selyempapír közé téve megvasaljuk a festett anyagot. Ezzel rögzítjük a festéket és kézmeleg vízben moshatóvá is tesszük.img_2532_masolata.JPGA két fél szívet összevarrjuk. Lehet kézzel is, a lényeg az, hogy maradjon szabadon egy nyílás, amelyen keresztül megtöltjük a szívet. Vatelindarabka, vatta, de akár apró magok, levendulavirág is kerülhet bele. Végül összeöltjük.img_2540_masolata.JPGKészült egy színben ellentétes textil is, ami lehet tányéralátét, terítő, szalvéta.img_2507_masolata.JPGMindeközben pedig nem maradt tétlen a dagasztógép sem. Összedobtam egy kalácstésztát,img_2514_masolata.JPGami stílszerűen szintén szív külsőt öltött, miután megkelt. ke1.jpgHa már anyák napja, akkor miért ne lehetne megteríteni az ünnepelteknek az általunk készített "kékfestő" terítékkel, díszíteni a kék-fehér szívvel, tálalva a szívkalácsot!? ke2.jpg

ke3.jpgSpárgaszalaggal körbefogva ajándékként is átadható.ke5.jpg

ke9.jpg

ke6.jpg

ke7.jpgHa felfüggesztjük, ablakba, szekrények, fiókok fogójára is kerülhet, de lehet tűpárna is, gyógynövényekkel töltve pedig illatosító.

A textil színezése, festése is egy olyan kreatív játék, amivel  könnyedén készíthetünk személyre szabott ajándékot, otthonunkat "átölteztető" textiltárgyakat. Nincs határ az ötletekben, színekben, csak alaposan bele kell mélyedni az alkotásba és különleges ötletek birtokosai lehetünk. 

Ha a fotókon láthatókon kívül is  kedvet kaptatok otthonotokat díszítő tárgyak létrehozására, várlak máskor is a blogon.

Lakberendezési, térrendezési ötletekkel, inspirációval itt is találkozhattok:

TÉRKOMPONÁLÓ

TÉRKOMPONÁLÓ KREATÍV

A bátrabbak pedig már a PINTERESTEN is elérhetnek

 

Szólj hozzá

lakberendezés dekoráció textilfestés kreatív ajándék alkotómunka otthon