2016. nov 25.

Színekkel szabadon az ősz margójára

írta: Térkomponáló
Színekkel szabadon az ősz margójára

A papír, a borospohár és a festékszínek váratlan találkozása

Néha a legegyszerűbb dolgok elkerülik az ember figyelmét és inkább a bonyolult, nehezen megvalósíthatók lépnek helyükbe. Néha az ember sürgeti az időt és olyan dolgok foglalkoztatják, ami talán még várathat magára. Na jó, csak egy kicsit. :-)

Hogy jön ez a gondolat ide ?!? 

Nekem még ősz van. Még mindig "ömlenek" a színek a természetből, az időjárás is rásegít erre, a napfényben még nappal játszadoznak a száradó levelek, sárguló, barnuló növények, töredező ágak, gallyak.... Az utóbbi néhány napban mindenképp elkényeztetett minket az időjárás.

Azért már közelít a tél. Ezt leginkább abból tudom, hogy a világhálóról áradnak felém a különböző karácsonyi ajánlatok, dekorációk képei. :-) Én azért sem sürgetem az időt, még leragadok -néhány pillanatra- az ősznél és a tompuló fényeknél, ezért készült a következő kreatív bejegyzés.

Nem is bonyolítom a dolgot, egyszerűen a papírhoz és a jól bevált, talán már lassan elfeledett vízfestékhez nyúltam. Meg még néhány egyéb dologhoz. :-)

Amire szükséged lehet, ha kedvet kapsz a festékkel való pecsmegeléshez:

Borospohár vagy borospoharak,

vízfesték,  

bónuszként én még belekevertem a festékek közé egy ún. média festéket, valamint akril festéket, amelyekkel a fotókon találkozhattok teljes valójukban,

viasz azaz egy gyertya, nem fényadás céljára :-),

teamécses,

ragasztó, esetleg színes szalag, de elmaradhat.img_8711_masolata.JPGÍme A pohár. ;-)img_8814_masolata.JPGA papírra nagy kört rajzoltam egy pizzasütő forma segítségével. festekes.jpgA fotón éppen a gyertyával "rajzolgatok" a fehér papírra.

Lehet, hogy még sokaknak rémlik a rajzórákon elkövetett papírbatik technikája. Amikor is a viasszal rajzolt formát nem fogta be a vízfesték, illetve ledobta a festéket és ettől olyan foltszerű kép keletkezett. Egyszerű a megvalósítás és érdekes a látvány. Valami hasonlót próbáltam most is összehozni, csak kicsit megvadítva. :-)

Tulajdonképpen kísérletezés volt az egész. A végeredmény később.

Tehát vonalakat rajzoltam a viasszal, aminek az volt az érdekessége, hogy egy darab dobozkartonon történt mindez. A karton felülete pedig hullámos volt, ez pedig megjelent a fehér papír és a viasz kombinációján. Ebből csak akkor látszik valami, amikor már a festékszínek is a papírra kerülnek.  Az bátran kijelenthető, hogy fogalmam sem volt arról, mi kerül a papírra. :-)img_8823_masolata.JPGÖsszegyűrtem a viaszolt papírt. Óvatosan, mert könnyen elszakad! Legalább hármat sikerült berepesztenem. :-)img_8824_masolata.JPGKisimítottam, majd jöhettek a vízfesték színei. Sárgát, narancsot, sötétebb zöldet választottam.img_8829_masolata.JPGItt már látszik, hol nem fogta be a viaszt a festék.  Elvileg, ha a papírra kellő vastagságban került fel a viasz, akkor az a réteg a gyűrés hatására megtörik és a festék a törésvonalak mentén befedi a papírt. Ezzel tehát fokozható lenne a márványos, repedezett hatás, de ez nekem nem sikerült. :-) Valamiért azt érzem, hogy már a gyertyák sem a régiek, mintha kevésbé lenne viaszos a viasz. ;-) Azért érdemes a gyűrögetéssel is próbálkozni.img_8833_masolata.JPG

img_8834_masolata.JPG

img_8836_masolata.JPGRákerült a papírra a média festék és az akril is. Ez utóbbiból természetesen a kedvenc türkizes színem. :-) Szivaccsal vittem fel, foltszerűen.img_8843_masolata.JPGVégül összeragasztottam a már korábban körcikkre szabott formát és "beszegtem egy keskeny, zöld színű szalaggal.
Majd a helyére, a borospohár tetejére került a "kalap", elrejtve a teamécsest.  
l5.jpgl8.jpgl1_1.jpgl2_2.jpgFény hatására ez vagy legalábbis nagyon hasonló látvány fogadott. :-) Jól látszanak a különböző festékrétegek és a viasz is. Mindegyik másképp viselkedik a fényben és így hoznak létre egy érdekes textúrát a papír felületén. 
l3.jpgl4.jpgEsti hangulatfény, jelezve, hogy lassan közelít a tél...

Izgalmas volt ez a színjáték, amit mindenképp folytatni fogok még és bátran biztatok mindenkit, aki szeret kreatívkodni, hogy próbálkozzon a színkeverés és a technikák kombinációjával. Valami biztosan lesz belőle! :-D 

Ha a fotókon láthatókon kívül is  kedvet kaptatok otthonotokat díszítő tárgyak létrehozására, várlak máskor is a blogon.

Lakberendezési, térrendezési ötletekkel, inspirációval itt is találkozhattok:

TÉRKOMPONÁLÓ

A bátrabbak pedig már a PINTERESTEN is elérhetnek

Szólj hozzá